Протестът на земеделските производители приключи преди да успее да се разгърне.

...
Протестът на земеделските производители приключи преди да успее да се разгърне.
Коментари Харесай

Кабинетът и земеделците се договориха. Протестиращите се връщат по родните си места

Протестът на земеделските производители завърши преди да успее да се разгърне. Тежката техника не стигна до жълтите павета на столицата. А държавното управление и представителите на протестиращите подписаха меморандум, в който са вписани сделките от вторник вечерта. Още тогава след дълги диалози с недоволните Денков разгласи, че ще импорт на слънчоглед от Украйна няма да има, в случай че няма регламентиране на квоти. Обяви и че му предстоят диалози с държавното управление в Киев по тематиката.

" Меморандумът, който подписахме със земеделските производители, влиза мощ от през днешния ден ", съобщи министър председателят Николай Денков на брифинг в Министерския съвет в сряда следобяд.

По думите му документът подхожда както на настояванията на протестиращите, по този начин и на целите на държавното управление. 

" Няма оттегляне, има единствено по-добра организация, с цел да могат земеделските производители да работят умерено ", означи министър председателят. 

От инициативния комитет, който оранизира митинга, също се демонстрираха удовлетворени от сделката и оповестиха, че се връщат по родните си места.

" Днес се подписа доста значим фундаментален документ с държавното управление, за което благодарим. Прибираме се по родните си места и ще вършим това, което най-добре можем - да се занимаваме със земеделие ", споделиха оттова. 

Министерството на земеделието и храните стартира да изготвя комплекс от ограничения и политики, които да работят в дълготраен проект, показаха още представителите на земеделските производители. 

Събралите се край Долни Богров аграрни производители оповестиха малко преди този момент завършек на митинга си, провокиран след анулацията от Народно събрание на възбраната за импорт на зърно от Украйна. Илия Проданов от инициативния комитет изчете пред протестиращите проектомеморандума, контрактуван след диалозите през вчерашния ден с премиера и министрите на финансите и на земеделието Асен Василев и Кирил Вътев. 

Лицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица беше очакван в проектоспоразумението на земеделците с кабинета. Исканията на протестиращите са систематизирани в пет точки.

Кабинетът отпусна през днешния ден 63 млн. лева допълнително на ДФ „ Земеделие “ за 2023 година за подкрепяне на аграрни стопани. Средствата се отпускат за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения и за обезщетения на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове.

Земеделците стачкуваха два дни - в понеделник на 40 значими пътни точки в страната, а през вчерашния ден струпаха земеделска техника край Долни Богров, само че взеха решение да изчакат края на шествието на миньори и енергетици в центъра на София, а следобяд дойдоха пред Министерски съвет, а техни представители отидоха на среща с Денков.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР